Musatornin hyödyntäminen laulussa

/
0 Comments
Viime demokerralla puuhalilimme musatornin parissa yhdessä ohjaajamme, Mikko Myllykosken kanssa. Musatornin mahdollisuuksiin ja sovelluksiin olikin antoisaa perehtyä itse gurun kanssa, joka tietää laitteiden ja sovellusten pienetkin nippelitiedot.
Lähdimme liikkeelle Erol Singer’s Studio –sovelluksen parissa, joka ensisilmäyksellä oli ainoa löytämämme lauluun ja laulun opetukseen liittyvä sovellus. Erol Singer’s Studio sisältää perus ääniharjoituksia: hengitysharjoituksia, oikean lauluasennon löytämistä, intervallien laulamista, sointujen laulamista, liukuja ja melodianpätkiä. Sovelluksesta voi valita, mitä yksittäisiä harjoituksia tekee tai ottaa tehtäväkseen jonkun kokonaisuuden. Esimerkin voi kuunnella mies- tai naislaulajan laulamana ja sen jälkeen tehdä itse perässä. Sovellus myös näyttää visuaalisesti nuottiviivastolla palkkien avulla, kuinka melodia menee ja piirtää viivaa omasta äänestä siihen päälle. Sovellus toimii hyvänä apuvälineenä itsenäiseen laulun harjoitteluun, mutta oikeaa lauluopettajaa se ei missään tapauksessa korvaa. Sovelluksen avulla laulaessa tuli olo, että keskittyy liikaa siihen mitä näytöllä tapahtuu, vaikka keskittyminen pitäisi laulaessa suunnata kuulokuvaan sekä omaan kehoon ja sen tuntemuksiin.
Harjoituksen valitseminen valikosta.


Laulettava melodia näkyy sekä nuottiviivastolla,
että palkkeina. Alimmalla nuottiviivastolla näkyy,
mitä piano soittaa.

Musatornilla Erol Singer’s Studion käyttö onnistuu samanaikaisesti useamman laulajan kanssa mikrofonivalinnan ansiosta. Kapealla superhertta-suuntakuviolla varustetut mikrofonit noteeraavat vain juuri mikrofonin edestä tulevan laulun. Erol Singer’s studio on hyvä apuväline laulun itsenäiseen tekniikkaharjoitteluun, mutta kuinka laulun äänittäminen onnistuu musatornilla?
Testailimme keinoja äänittää laulua sekä pelkältään että taustan päälle. Aluksi kokeilimme musatornin AUM-mikserisovellusta, johon teimme kaksi eri raitaa – toinen Beat Time –sovelluksesta tulevalle taustalle ja toinen laululle. Tämä osoittautui kuitenkin jotenkin kömpelöksi välineeksi ja siirryimme tuttuun ja turvalliseen Garage Bandiin. Loimme aluksi raidan taustaa varten. Taustan voi tuoda esim. Beat Time:sta, mutta se pitää ladata Garage Bandiin etukäteen. Emme löytäneet sovellusta tai keinoa, jolla saisi kappaleesta poistettua lauluraidan, joten suotavaa on käyttää karaoketaustaa, jos sellainen halutusta kappaleesta vain löytyy. Taustan raidan lisäksi loimme laululle oman raidan. Sittenpä vain luurit päähän, laulu kohti mikrofonia ja rec-nappula päälle.

Laulun äänittämisessä kannattaa kiinnittää huomiota mikrofonivalintaan. Äänitys onnistuu käytännössä iPadin sisäisellä mikrofonilla, mutta huomattavasti parempaa laatua saa aikaan dynaamisella laulumikillä (esim. N/D 767a). Testasimme, kuinka paljon taustamelua voi olla ilman, että mikrofoni ottaa häiriöitä. Taustalla oli todella kova akustisella kitaralla, konga-rummuilla ja jopa rumpusetillä tuotettu musiikkiluokan ääniympäristö ja silti mikrofoni poimi vain laulun. Kun käytössä on dynaaminen laulumikrofoni, ei siis tarvita äänieristettyä tilaa äänittääkseen laulua. Tämä mahdollistaa myös sen, että oppilaat voivat itsenäisesti äänittää omia laulusessioita kurssin aikana, tallentaa ne vaikkapa omalle muistitikulle ja vertailla niitä myöhemmin, jotta näkee omaa kehitystään.
Äänitteiden julkaisussa tulee ottaa huomioon tekijänoikeusasiat, joista löydät lisätietoa täältä.

Musiikinopetus koulussa on usein painottunut enemmän soittamiseen kuin lauluun. Laulu on kuitenkin tärkeä instrumentti, joka löytyy meiltä jokaiselta. Laulamiseen liittyy paljon tunteita etenkin murrosiän kynnyksellä ja koulussa pitäisikin rohkaista kaikkia käyttämään omaa, ainutlaatuista ääntään. Laulun äänittäminen tukee myös yksilöllistä opetusta. Oman laulu- tai puheäänen kuuleminen äänitteeltä voi aluksi tuntua hirvittävältä – niin se tuntuu monesta jopa ammattimuusikoksi opiskelevastakin. Siihen voi kuitenkin totutella ja huomata, että jokaisen ääni kuulostaa erilaisesta oman pään sisällä kuin äänitteellä.


You may also like

Ei kommentteja:

Sisällön tarjoaa Blogger.